Fødselsdagsfesten 7. og 8. september 2013

 Status på fødselsdagsfesten

Tilbage til forsiden

Tilbage til arkiv

Sikke en dejlig fødselsdagsfest på Odden

Willumsens 150 års fødselsdag blev i den grad fejret på Herregården Odden.

Ovenpå denne strålende weekend, har det været svært at få armene ned.
To års arbejde af styregruppen og de mange aktører fra alle foreninger og institutioner i Bjergby-Mygdal endte i et brag af fest og hygge.
Alle planlagte aktiviteter blev gennemført, vejret var fantastisk og efter opgørelse af økonomien viste det sig at Fæstebondeforeningens buffer på 30.000 kr. ikke blev nødvendig, og det afsluttede regnskab viste et overskud på 10.000 kr., som efter projektbeskrivelsen skal bruges til køb af et Willumsen kunstværk til Fonden på Odden. Sidst men ikke mindst så er det vurderet, at der har været omkring 2.000 gæster og deltagere i løbet af weekenden. Alt dette har kun kunnet lade sig gøre, fordi vi alle har hjulpet hinanden og fordi vi fik så flot opbakning fra alle vore sponsorer.

Lørdag kl.10 åbnede Niss Ribergaard fødselsdagsfesten. Niss Ribergaard er socialdemokratisk byrådsmedlem i Hjørring Kommune og medlem af fondsbestyrelsen ved Viktor Pedersens Willumsen –samling. Efter Niss Ribergaards gode tale hejsede KFUM spejderne flaget med Willumsens Pegasus og der var lige vind nok til at flaget rettede sig ud og Pegasus red over himlen. Solen skinnede og der var mange mennesker mødt og allerede her blev der brug for spejdernes flotte bro over bækken mellem parkeringspladsen og Herregården Odden.
Herfra gik alle ind i Borggården hvor Bjergby-Mygdal koret under ledelse af organist v. Bjergby og Mygdal kirke Jonathan Kagan, smukt sang flere sange hvor Jonathan Kagan akkompagnerede på klaver.

Alle boder og aktiviteter blev herefter sat i gang. Hele lørdag og søndag kunne man besøge de spændende og kreative arbejdende værksteder i teltene rundt på pladsen:
Trædrejning, knipling, filtning, spinde og karte, pileflet, syning af halmtræsko og klipning af får.

Børnene var meget optaget af fårene, de filtede i uldværkstedet, og de fik snurretoppe hos trædrejerne

Spejderne havde lejr foran Odden fra fredag til søndag, og her var alle velkomne til at kigge indenfor, og måske smage lidt på bålmaden.

Der var mange andre aktiviteter for børn og legesyge voksne. Spejderne havde opsat deres berømte halmballefodboldspil.  Legeplads for de mindste børn opsat af dagplejerne og børnehaven. Børn rullede ned af voldgravens sider, og sæbekassebiler susede op og ned. Der blev leget i halmballer, og man kunne prøve langbueskydning. Der var pony ridning og søndag mødte Hans Mathisen op med hestevogn, og så kunne man få sig en køretur.

Der var udstilling af Lokalhistorisk Forening som viste ting fra Oddens fortid. Lisbeth Regel udstillede sine fantastiske miniature ting, kniplerne viste deres fine ting og Life Boat projektet havde ligeledes en lille udstilling. Der var mulighed for at se film om Danmarks Peter og Viktor Petersen som fortæller om samlingen.

På pladsen var der også mulighed for at bruge penge. Der var salg af planter. Fæstebonde Kitte Flansmose havde i årets løb lavet omkring 200 aflæggere af planter fra sin have i Næstved. Så mange fik mulighed for at tilføje nye planter til staudebedet derhjemme. Der var salg af bjesk bl.a. lavet på valnødder fra Oddens store valnøddetræ. Der var de fineste etiketter både på bjesken, men også på øl og vinflasker som også var til salg. Der blev solgt pølser, is og slik og masser af fadøl og sodavand, så ingen behøvede at sulte og tørste. Lørdag var der salg af sandwich lavet af gode folk fra Mygdal Forsamlingshus. Søndag var der salg af sildebord som en lille gruppe fæstebønder stod for. Der var rigtig god tilslutning til begge frokoster. Hele lørdag og søndag var der åben i cafeen (herregårdskøkkenet). Her havde fæstebønder bagt kager og boller, som blev solgt til kaffen. Der var liv og glade dage. Lørdag kl. 15 blev der solgt fødselsdagslagkage. Fæstebonde Tove havde hele fredag lagt lagkager sammen og disse blev solgt i borggården, hvor folk kunne sidde. Heldigvis var der kage til alle, men kun lige akkurat.

Inde på Odden var der hver dag flere mulighed for at komme med forskellige kustoder ind og se og høre om Willumsen og hans kunst. Små grupper spredte sig rundt i huset, og hos mange var forbløffelsen stor. Det var en enestående chance for helt gratis at komme rundt i samlingen. For de der havde interesse i Odden som herregård var der mulighed for at høre Jacob Kofoed fortælle og vise rundt. Omkring 80 personer var ligeledes med Jacob Kofoed på en længere tur Odden sporet.

10 kunstnere fra Mygdalhus havde hver lavet et kunstværk inspireret af Willumsens kunst. Værkerne var til salg. Der blev vist 10 virkelig professionelle kunstværker. Det var dejligt at se den inspiration den gamle mester stadig kan fremkalde.
Børn fra Bjergby-Mygdal skole viste også deres kunstneriske kunnen. I teltet og i borggården kunne man beundre de mange tegninger både i form af portrætter af Willumsen men også efterligninger af nogle af hans berømte malerier.

På senen var der festlige og flotte opvisning af :
Folkedansere, gymnaster og sang og optræden af skolebørn.
Til aftenfesten lørdag havde 250 købt billet. Det blev en helt speciel aften. I dagens løb havde fæstebonde Jonny Haugaard (professionel blomsterdekoratør) sammen med flere ”frivillige” arbejdet på at dekorere de 10 lange borde ud fra 10 af Willumsens kendteste kunstværker. Vi havde aldrig set mage. Helt ubeskrivelig flot, kreativt og anderledes.
Det blev en aften med det lækreste mad lavet af Landkøkkenet Mygdal, underholdning i form af dilettant, fællessange komponeret af fæstebønderne Fritz Tandrup og Henning Adsersen, taler og sange fremført af fæstebønder og det mest utrolige var, at Willumsen selv kom på besøg i en røgsky og forlod os igen på samme vis. Det var stort! Bjergby-Mygdal idrætsforening sørgede for at ingen tørstede. Vi blev guidet igennem aftenen af de to konferencierer Jonny Haugaard og Maria Krag-Nielsen som begge er barnefødte i Mygdal. Det gjorde de meget professionelt og morsomt.

Søndag morgen kl. 9 var der gudstjeneste på græsset foran Odden. KFUM spejderne havde lavet et kors og deres klokke var ophængt i et træ. Sognepræst Nels Jacobsen afholdte gudstjenesten, og blæsere fra Sindal spillede på blæseinstrumenter til salmerne. Det blev en stor oplevelse for de ca. 150 personer som deltog. Solen skinnede og kun lidt vind. Det var meget stemningsfuldt.

Søndag kl.14 var der afslutning med fællessang akkompagneret af toner fra far og søn fra familien Høj Houengaard.

For de der ikke var involveret i oprydning efter festen, var der på vej hjem mulighed for at kigge ind omkring Mygdal Kirke og få en rundvisning. Hos Birgitte Tolnov, Tekstilgalleriet i Bjergby var ca. 40 personer til jazz koncert med bandet Stoktime.

Tak til alle jer som arbejdede med at få det hele til at fungere i weekendens løb. I fik sat telte op, sat strøm til, fik borde og stole sat op i borggården og i teltet, hentet halmballer, fjernet affald, var parkeringsvagter, fik flagstænger sat op og flag op og ned x 2. Toiletterne blev rengjort undervejs og der blev dækket bord – og laves dekorationer sammen med Jonny til aftenfesten. Efter festen blev der ryddet op fantastisk effektivt. Kl. 18 søndag aften kunne ingen se, at der havde været 2.000 mennesker forbi Odden i løbet af weekenden.

Som G. Allan–Jensen efterfølgende skrev i Vendelbo Posten.”Det er afgjort det Bjergby-Mygdal projekt, der har været flest mennesker involveret i. Når man kan magte et sådan projekt, kan man klare alt. Det er bare ærgerligt for de mennesker, der ikke er så heldige at bo i udkants Danmark!”

Agnes Pilgaard

________________________________________________________

Læs herunder fødselsdagsfestens spændende program. Ud over alle de programsatte aktiviteter kan I på pladsen se arbejdende værksteder, udstillinger, aktiviteter for børn, boder og visning af film om Viktor Pedersens Willumsen samling og film om Danmarks Peter. Der kan købes frokost, pølser, slik, sodavand, øl, snobrød, kaffe og kage.

Weekenden åbnes af Niss Ribergaard, byrådsmedlem Hjørring Kommune og medlem af fondsbestyrelsen for Viktor Petersens Willumsen-samling.

Lørdag den 7. september

10.00 Alle aktiviteter åbner

10.15 Bjergby-Mygdal voksenkor synger

10.30 Gymnastikopvisning BMI

11.00 Rundvisning på Odden og i samlingen

11.00 Optræden på scenen af skolebørn

11.30-13.00 Frokost i teltet

12.00 Sponsorer præsenteres

12.30 Rundvisning på Odden og i samlingen

12.30 Optræden på scenen af skolebørn

13.15 Opvisning af folkedansere

14.45 Bjergby-Mygdal kirkes børnekor synger

15.00-16.00 Lagkagebord i Borggården

15.15 Rundvisning på Odden og i samlingen

15.15 Optræden på scenen af skolebørn

18.30-23.00 Aftenfest med spisning i teltet. Hertil kræves billet.

 

Søndag den 8. september

9.00 Gudstjeneste på plænen foran Odden

10.00 Alle aktiviteter åbner

10.15 Opvisning af folkedansere

10.30 En travetur på Sporet ved Odden v/Jakob Kofoed

11.00 Rundvisning i Willumsen samlingen

11.00-12.30 Sildebord i teltet

12.30 Gymnastikopvisning BMI

13.00 Rundvisning i Willumsen samlingen

13.45 Afslutning med fællessang

14.30 Rundvisning i Mygdal kirke

14.30 Jazzkoncert v/Stoktime i Textilgalleriet v/Birgitte Tolnov, der markerer åbningen af en tekstiludstilling inspireret af Willumsens farvepalet

_________________________________________________________

SIDSTE FRIST!
Til den store festaften skal vi jo have bestilt mad, drikkevarer, borde, stole og service. Derfor er sidste frist for køb af billetter sat til:
MANDAG DEN 26. AUGUST

__________________________________________________________

Herunder kan vi nævne de 39 sponsorer, som har gjort det muligt den 7. og 8. september at afholde arrangementet på Herregården Odden i anledning af J.F. Willumsens 150 års fødselsdag. Vi takker mange gange. Samtidig vil vi opfordre alle til at støtte vore sponsorer.

 Spar Nord Fonden – Nordea-fonden – Sparekassen Vendsyssel – Hjørring Kommune – Nordjyske Bank – ENV-”Fonden” – Dagli’ Brugsen i Bjergby – Thermex – Danske Bank – Bjergby VVS – Træ og Glas, Bjergby – Skjoldager Kloakservice, Bjergby – Chevrolet, Bjergby – Bjergby Vognmandsforretning – Bjergby Murerforretning – Bjergby el-service – Tømrermester Per Moltsen – Trond’s Murerfirma – Barak, Gehl Arkitekt – CATch-Fish, Mygdal – Alternativ Behandling, Bjergby – E-dur, Bjergby – JH regnskab, Bjergby – Profil Optik – Tage Dalby, Bjergby – Saga Møbler – Mygdal Autoværksted – Entreprenør Anders Gru, Mygdal – Møllens Tømrer, Mygdal – Odden-Mygdal, Hundecenter – Landkøkkenet Mygdal – Klinik Mayse,  Mygdal – DEKO-sign, Snevre – Vestergaards Trykkeri, ApS – Gorm’s Telt & Service Udlejning – Massør Grete Nielsen, Mygdal – El-installatør Kaj Kristensen, Uggerby – Horne Auto – Mygdal Smedie – HAAR-Studiet, Bjergby.

_________________________________________________________________

Nedenstående indlæg omkring fødselsdagsfesten er skrevet af formand for Fæstebondeforeningen Agnes Pilgaard d.9.8.2013. Indlæggene er skrevet til Borgavisen.

Sidste nyt 7-9-13

Jeg sikker på, at alle involverede i fødselsdagsfesten på Odden, glæder sig meget til weekenden.  Vi er spændte på, hvor mange gæster der kommer, hvordan vejret bliver, men især til at opleve alt det liv der bliver på og omkring Odden. Vi glæder os til at at få mere fokus på kulturperlen Odden som ramme for kulturlivet i Bjergby og Mygdal ja hele Vendsyssel, men i særdeleshed som ramme for Willumsen-samlingen.

I Borgavisen kan I læse programmet for weekenden, som er spækket med sjove og interessante aktiviteter for enhver smag. Det seneste som er kommet til er, at Bjergby-Mygdal skole efter skoleferien går i gang med sammen med grupper af børn at øve rollespil inspireret af Willumsens kunst, som de vil vise i weekenden. I Mygdalhus er kunstnerne i fuld gang med at producere deres kunstværker som også er inspireret af Willumsen. Disse værker sælges på Odden også i weekenden. Så langt væk som Næstved er der en fæstebonde som er optaget af at formere stiklinger af stauder og buske, i Hjørring og Virum digtes der sange på liv og lyst til festaftenen. Snart skal man i gang på Bjergby Rideskole med at strigle ponyer og heste, og få trukket vognene ud af staldene. Spejderne i Bjergby er i fuld gang med ingeniørarbejdet omkring forskellige konstruktioner, der skal bygges på Odden. Der er lagt koordinater ind på telefonen ift. hvor den store skat er gravet ned på Odden, og der bygges stylter og andre legeredskaber til børnene. Dog tror jeg at sammenlægningen af lagkagerne vil vente lidt endnu. Alle, som vil vise deres kreative evner og sælge disse, er i gang med at skaffe skygge og læ for deres boder og Kaj og Bo fra Landkøkkenet i Mygdal venter spændt på hvor mange mennesker, de skal servere mad for lørdag aften i det store telt. Vi har plads til 470 mennesker – så har I ikke købt billet endnu så skynd jer!

Billetterne sælges fra Dagli’ Brugsen i Bjergby eller ved henvendelse til undertegnede, hvor de 200 kr. pr. billet overføres via netbank.

Hvis I har mulighed for at gå på Facebook, kan I se den flotte sponsortavle, som er opsat ved indkørslen til Odden. 38 sponsorer har støttet festen. Alle selvstændige erhvervsdrivende i Bjergby og Mygdal er blevet spurgt. Vi har gjort vores bedste for ikke at glemme nogen. Opbakningen har været fantastisk, og vi er meget taknemmelige. Især den lokale opbakning betyder rigtig meget for Bjergby-Mygdal Landsbyråd, som jo står bag hele denne fest. Vores budget lyder på 135.000. Vi har i dag modtaget 126.800 kr.

Vi håber mange af jer fæstebønder, som ikke er direkte involveret i aktiviteter i weekendens løb, har tid og lyst til at komme forbi Odden. Det betyder noget, at vi viser, at vi er mange fæstebønder, og at vi på den baggrund kan blive endnu flere.

 

Nu salg af billetter til fødselsdagsfest på Odden

Det er nu, I skal samle venner og familie og købe billetter til aftenfesten på Odden 7-9-13

Salget skydes i gang på lørdag d. 25/5 ved torvedagen i Bjergby. Herefter kan billetterne købes i Bjergby Brugs.

Prisen for billetterne er 200 kr. for voksne og 100 kr. for børn fra 0. klasse til 10 år.

For denne uhørt lave pris serverer Landbokøkkenet Mygdal en 3 retters menù og kaffe. Imellem retterne vil der være mange slags underholdning af lokale aktører.

Sørg for at sikre jer billetter i god tid!

 

Referat af møde på Odden torsdag den 21. marts 2013

Velkomst i køkkenet:

 1.  Præsentation:

Fondsbestyrelsen: Søren Risager, også medlem af praktisk gruppe

Styregruppen: Agnes Pilgaard, Birte Roest, Nels Jacobsen, Kirsten Elefsen, Jette Nedergård

Mygdalhus: Rita Engelbrechtsen og Suzi Rosschou

BMI: Dorte Jørgensen, Brian Nielsen, Mona Schjoldager(gymn. afd.)

Bjergby Borger- og Grundejerforening: Knud Madsen og Kjeld Christensen

Dagplejen: Susanne Hansen og Ginesta Pallés

Børnehuset: Birgit Blaabjerg

Vendsyssel Langbuelaug: Ole Blaabjerg

KFUM-spejderne: Kræn Bæk

Lokalhistorisk Forening. Olaf Nedergaard

Haveselskabet/plantesælgere: Ellen Vanggaard

Fæstebønder m. særlige opgaver: Sven Ove Thimm, Hanne og Lars Frost, Ellis Skiveren, Aase Hvims og Tage

Textilgalleriet: Birgitte Tolnov – ”udløber” herfra: billedhugger Karen Birch Bunten

Kagebagere m.m.: Sonja Brandt og Jytte Broen

Lagkageekspert: Tove Houbak

Kniplere: Tove Duelund og Birthe Engelund

Pilefletter: Gerda Jensen

Damen med spinderokken (rokmama): Eli Højrup

Leverandør af får og halmballer: Normann Pedersen

Forfatter af festsang: Fritz Tandrup

Manden bag Blomstermandens venner: Johnny Haugaard

2. Folk placerer sig ved kaffebordene i flygelstuen og gyldenlæderstuen – opfordres til at sætte sig sammen med nogle, som de kan have særlig interesse for at tale med.

3. Fælles orientering ”fra døren imellem de to rum”:

Økonomi: Nels

Budget 135.000 kr.

Modtaget 100.000 kr. fra fonde og pengeinstitutter (inkl. 30.000 kr. fra Fæstebondeforeningen)

Lokale erhvervsdrivende vil blive kontaktet vedr. sponsorater, så vi forventer at komme op på det budgetterede.

Praktisk gruppe: Birte

Placering på grunden

Festtelt + diverse aktiviteter

Toiletvogne

Parkeringsforhold

Trafikregulering – ensretning på Oddenvej og måske Mejerivangen og Mellemvangen

Hjælpere til diverse opgaver – stillingsopslag i den næste borgavis

Salg af billetter: Kirsten

Logokonkurrence, vinder Kimberley Tobiassen, præmieoverrækkelse på 1000 kr. til 6. klasse fandt sted onsdag den 20. marts

Logoet bruges til skiltning og til billetter

Salgssteder: brugsen, generalforsamling på Odden 4. maj, torvedag i Bjergby

Billetten gælder til festaftenen – herfor får man 3-retters menu samt underholdning

Pris: børn 0.kl.- 10 år: 100 kr., voksne 200 kr.

Vendia-øl samt vin med Willumsen-etiketter kan købes

Adgang i dagtimerne gratis

Program for weekenden præsenteres: Agnes/Jette:

 •  Kunstnere fra Mygdalhus, Birgitte Tolnov, Textilgalleriet, samt billedhugger Karen Birch Bunten vil udføre værker med inspiration fra Willumsen.

I Mygdalhus og hos kunsthåndværkerne i Mygdal vil der være Open by Night fredag aften den 6/9. I Textilgalleriet bliver der søndag den 8/9 kl. 14.30 en koncert med New Orleans-jazz.

 •  Spejdernes aktiviteter: Kræn Bæk

Overnatning, brobygning, halmballefodbold

 • BMI’s gymnastikafdeling vil bidrage med gymnastikopvisning samt zumba (evt. inddrages publikum), og – hvis vejret tillader det – lave nogle spring på airtrack (dette kræver strøm – giv besked om hvor meget).Desuden vil BMI stå for boder med pølser, øl m.m., samt hjælpe med borddækning og opvartning på festaftenen.
 • Dagplejen og Børnehuset vil sørge for gamle lege – fx styltegang og skydning med armbrøst
 • Langbueskydning kan være for både børn og voksne
 • De arbejdende værksteder arbejder hver især med deres håndværk: spinding, filtning (ved denne stand vil der være et får, der bliver klippet i løbet af weekenden) knipling, pileflet, trædrejning.
 • Salg af planter: stauder, kål m.m.
 • Der er forberedt valnøddesnaps af valnødder på Odden
 • Lokalhistorisk Forening laver udstilling i glasmontrer i hestestalden
 • Borgerforeningerne sørger for flagallé
 • Torben Christensen fra Stald Sakstrup vil sørge for hestevognskørsel (Hans Mathiasen), der vil transportere gæster frem og tilbage mellem Odden og Mygdalhus og evt. Bønnehuset, samt flot klædte ryttere.
 • Johnny Haugaard vil lave en workshop med blomsterdekorationer til festaftenen. Gerne med forskellige temaer fra Willumsen-billeder til de enkelte borde. Materialer: blomster fra haverne – også det der måske er ved at være afblomstret, kan bruges.
 • Fritz Tandrup vil skrive en sang til festaftenen
 • Voksenkoret og børnekoret vil gerne medvirke, men helst ikke udendørs
 • Udendørs gudstjeneste søndag den 8/9 kl. 9. Medvirkende: korene og musikere fra folkedanserne.

Måltider:

Spejdermad

BMI’s salg af pølser, slik mm

Cafe i køkkenet

Lagkagebord lørdag kl. 15-16

Frokost lørdag v. Mygdal Forsamlingshus

Festmiddag lørdag aften v. Mygdal Landkøkken

Frokost søndag v. ?

Forud for festen:

Foredrag 7. og 21.april samt 11. maj kl. 15 (programmer omdelt)

Vandretur v. Arne Nielsen og Jakob Kofoed omkring Odden 20. august kl. 19

4.  Orientering om facebook: Agnes’ datter vil i maj-juni oprette en side om festen – alle bedes medvirke til at give input dertil, så det kan blive en levende og spændende side.

5.  Næste møde torsdag den 6. juni kl. 19 på Odden

6.  Evt.

Søren Risager bragte en hilsen formanden for fondsbestyrelsen, Estrid Mark, der sendte en tak til alle involverede. Orienterede om renoveringen af hestestalden, der ventes færdig i maj. Jordkøbet nord og vest for Odden er nu på plads, og skødet er tinglyst.

Tak til Sonja og Jytte for kagerne! Tak for hjælp med oprydning og opvask – og tak til alle for medleven og god stemning! To nye fæstebønder meldte sig!

Referat Jette Nedergård

______________________________________________________

Nedenstående indlæg omkring fødselsdagsfesten er skrevet af formand for Fæstebondeforeningen Agnes Pilgaard. Indlæggene er skrevet til Borgavisen.

 Marts 2013

Det går utrolig godt med forberedelser til festen i anledningen af J.F. Willumsens 150 års fødselsdag.

Vi har nu fået svar på alle de ansøgninger, vi har sendt med ønske om økonomisk bistand til fødselsdagsfesten. Vi har nu i alt 100.000 kr. Spar Nord-fonden har bidraget med 10.000 kr., Sparekassen Vendsyssel med 10.000 kr., Nordea-fonden 15.000 kr., Hjørring Kommunes arrangementspulje med 10.000 kr. og senest ENV-Fonden med 25.000 kr. Herudover har Fæstebondeforeningen afsat 30.000 kr. som buffer til arrangementet. Vi er meget taknemmelige for de gode bidrag, som er givet til afholdelse af festen. I fortsættelse heraf vil alle erhvervsdrivende i Bjergby-Mygdal blive spurgt om økonomisk opbakning. Som tidligere nævnt er vores budget på 135.000 kr. Vi er i styregruppen sikre på at vi vil nå målet i løbet af sommeren.

I styregruppen er vi her i det nye år gået mere i detaljer omkring arrangementet. Der ligger nu et foreløbigt program for hele weekenden. Der er aktiviteter der foregår over hele weekenden, og enkeltstående arrangementer / opvisninger på bestemte tidspunkter i weekendens løb. Der kommer hele tiden nye aktører til, som gerne vil vise hvad de kan og har. Der er ligeledes lavet et udførligt program / plan for festaftenen som afholdes lørdag aften fra kl. 18 til kl. 23. Der er lavet aftale med Mygdal Landkøkken, som vil levere en pragtfuld 3 retters menu. Der er lavet specielle etiketter til både vin og øl. Lige nu er vi ved at lave billetter til festaftenen, som skal dekoreres med et logo som 6. klasse fra Bjergby-Mygdal skole har lavet. Salg af billetter vil starte i april / maj. Er I interesseret i billetter, er I velkomne til at komme med en forhåndstilkendegivelse. Dette gælder især jer udenbys fra, som ikke lige kan komme forbi Bjergby Brugs hvor billetterne bl.a. sælges. Send en mail til: agnes.pilgaard@gmail.com, så vil vi holde billetter tilbage hvis der er tegn på at der hurtigt bliver udsolgt.

Den 21. marts er alle aktører, som er involveret i fødselsdagsfesten, inviteret til Odden. Her skal aftaler laves eller justeres. Formålet er at inspirere hinanden og få formidlet overblik.

Der er i styregruppen stor aktivitet omkring alle de tilladelser, der skal gives, for at vi kan afholde et så stort arrangement. Det er en jungle, som vi stille og roligt bevæger os igennem med hjælp fra kompetente folk.

Som optakt til den kunstneriske del af fødselsdagsfesten afholdes der i samarbejde med Hjørring Folkeuniversitetet 3 foredrag på Odden: den 7. april, den 21. april og den 11. maj. Alle dage kl. 15. Læs mere herom her i Borgavisen. Vi håber, der kommer mange til disse arrangementer.

Det er helt utrolig dejligt at mærke den gode opbakning vi får fra lokale Bjergby-Mygdal borgere og fæstebønder.

 

November 2012

7-9-13

Det er en god dag at holde fødselsdagsfest på Odden!

Med en dato som ovenstående så vil alt helt sikkert klappe som planlagt – solen skinner, let brise og himlen er septemberblå. Det har ikke regnet i lange tider, så der er ingen fare for problemer på parkeringspladsen og ingen våde telte. Gymnastikpigerne nyder at vise deres optræden i det det dejlige vejr, og det er lige før at folkedanserne må lette lidt på de strikkede huer. Med varmekanoner i teltet lørdag aften bliver det en superhyggelig fest selv om bilkøerne gjorde at nogle gæster kom i sidste øjeblik og fik anvist deres pladser ved de flot dækkede borde.

Inden vi når den 7.9.2013 er der dog stadig mange ting, der skal forberedes, sættes i gang og aftales.

Hvad er der så sket siden I fik Borgavisen i september?

Der blev den 18. september afholdt en sammenkomst på Odden med de aktører, som på daværende tidspunkt havde vist interesse for at byde ind med aktiviteter på festweekenden. Vi var omkring 40 personer som alle præsenterede deres aktivitet eller opgave. Vi var rundt på arealerne omkring Odden, og fik en fornemmelse for hvad de forskellige aktiviteter kræver af plads. Spejdernes lejr blev anvist og accepteret. Det store telt til festen lørdag aften og til andre aktiviteter blev sat af på den mere plane del af græsplænen. Efter at have været rundt var der kaffe og kage indenfor. Her gik snakken lystigt og mange ideer og meninger blev vendt og drejet. Styregruppen fik mange ting at gå videre med og er meget glade for den store opbakning.

Der er sendt flere ansøgninger om økonomisk bidrag i september. Vi håber på i løbet af vinteren og foråret at få positive tilbagemeldinger. Budgettet lyder på 134.000 kr. De store udgifter bliver til leje af telt, borde, stole og service samt leje af toiletvogne.

Der er nedsat en meget effektiv arbejdsgruppe, som tager sig specielt af praktiske opgaver så som afklaring af renovation, spiritusbevilling, momsfritagelse, trafikregulering, skiltning, søjle til sponsorernes logo, bestilling af toiletvogne og meget andet.

I de lokale aviser har der allerede været flere store artikler om fødselsdagsfesten, og der er indsendt tekst til turistforeningernes materiale for 2013.

På det seneste har vi i styregruppen brugt energi på at planlægge rammerne omkring festen lørdag aften. Bjergby Idrætsforening har lovet at stå for opstilling, afvikling og oprydning efter festen. Festen vil starte med middag med efterfølgende underholdning af lokale borgere og fæstebønder. Der vil blive solgt billetter til festen til foråret (marts-april). Der vil I høre nærmere om i næste Borgavis. På Bjergby- Mygdal skole er 6. klasse i gang med at lave et logo for festen, som vi håber kan pynte på billetterne til festen.

Til foråret vil der igen blive indkaldt til møde mellem styregruppen og repræsentanter fra alle aktører. På det tidspunkt vil der være en masse at fortælle om aktivitetsgruppernes forberedelser.

Som jeg skrev i sidste Borgavis, så vil vi meget gerne høre fra jer, hvis I har forslag til aktiviteter på dagene, eller I vil stille jer til rådighed med jeres arbejdskraft – stort som småt. Der vil være gøremål for alle, alt efter hvad I har af tid og kræfter.

 August 2012

Der bliver arbejdet hårdt på mange fronter i styregruppen. Som nævnt i referatet fra generalforsamlingen, blev der under kaffen snakket om og fremlagt forslag til aktiviteter, som fæstebønder vil bidrage med til festen.

Der er kompetente fæstebønder, som vil stå for grønsags- og plantemarked. Der vil blive en bod med salg af hjemmesyede effekter så som skåneærmer, forklæder mm. Der skal sælges valnøddesnaps, hvor valnødder fra Oddens valnøddetræ er bjærget og lagt i snaps. Der er fæstebønder, der vil hverve nye fæstebønder. Der vil være udstilling af gamle ting og sager f.eks. tøj, postkort og redskaber fra Willumsens tid og fødselsdagskagebord. Der er fæstebønder der vil underholde ved festaftenen, herunder er der blevet lovet en fødselsdagssang! Der er fæstebønder der har tilbudt at deltage i rundvisning blandt Willumsens kunst, og der vil blive mulighed for at høre om selve Herregården Odden og komme med rundt om gårdens særlige attraktioner. Hertil kommer alle de aktiviteter, som foreningerne i Bjergby-Mygdal står for.

Ja, det bliver en fantastisk weekend!

Styregruppen arbejder hårdt på at få styr på alle praktiske opgaver. Der arbejdes lige nu med at opstille budget, lave ansøgning om økonomisk bistand, praktisk omkring f.eks. toiletforhold, polititilladelse, el, affald, parkeringsforhold, teltleje. Der laves aftaler med fæstebønder og andre, som vil lave oplæg omkring Willumsens kunst / rundvisning, og der skal foreligge beskrivelse af de enkelte aktiviteter.

Projektbeskrivelsen for arrangementet er nu godkendt og skal ligge til grund for ansøgning om økonomiske midler til afholdelse at arrangementet.

Som optakt til fødselsdagsfesten vil der i foråret 2013 blive holdt en foredragsrække på Odden om Willumsen og hans kunst.

Fæstebondebestyrelsen håber, at dette arrangement vil være medvirkende til at fæstebønder, også udenbys fra, får en tættere tilknytning til Odden. Der er stor forskel på at være deltager og være tilskuer.

Den 18. september vil der blive afholdt et møde på Odden for de som er ansvarlige for de enkelte aktiviteter. Her vil aktiviteterne blive præsenteret, og vi skal besigtige ”jordene” og fordele arealet omkring Odden til diverse aktiviteter.

Vi vil meget gerne høre fra jer, hvis I har forslag til aktiviteter på dagene, eller I vil stille jer til rådighed med jeres arbejdskraft – stort som småt. Der vil være gøremål for alle, alt efter hvad I har af tid og kræfter.

 Marts 2012

Sidste hånd er ved at blive lagt på projektbeskrivelsen, og der er lagt en intern opgavestyring i styregruppen.

I midten af januar blev der udsendt en pressemeddelelse til såvel den lokale presse, turistchefer og politikere i Hjørring Kommune og andre kulturelle institutioner. Dette for at orientere om hvad der er sat i gang, men især for at undgå at der laves andre arrangementer samme weekend i lokalområdet. Der er ligeledes taget kontakt til Willumsen Museet i Frederikssund med henblik på evt. samarbejde.

Styregruppen er så småt påbegyndt indsamling af konkrete forslag til aktiviteter fra foreningerne under Bjergby-Mygdal Landsbyråd. Dette imødeser vi med spænding. Der er stor lyst og energi omkring, at vi sammen skal lave denne fest i Bjergby-Mygdal Sogn. Dette betyder også at Odden Herregård i langt højere grad er et samtaleemne, og man måske begynder at få følelsen af det unikke i at have en herregård og en kulturel attraktion midt i sognet.

Udsendelsen af pressemeddelelsen har givet gode tilbagemeldinger fra flere sider. Blandt andet har det medført en møde med oplysningsforbundet FOF, som meget gerne vil indgå i et samarbejde om afholdelse af foredragsaftner om Willumsen- relaterede emner på Odden i løbet af foråret og sommeren 2013. Dette vil kunne være optakt til fødselsdagsfesten og skabe yderligere interesse for Willumsen og hans kunst.

Blandingen af en folkelig fest og en faglig kulturel oplevelse tror vi meget på. Der skal være noget for enhver smag.  Meget skal foregå på Odden, men andre attraktioner i området kan også inddrages, f.eks. Mygdalhus, Bønnehuset, Mygdal Forsamlingshus og Mygdal kirke. Man kunne forestille sig af der to gange om dagen var hestevognskørsel til Mygdalhus, hvor kunstnere fortæller om deres tanker omkring Willumsen og udstillede værker, en gang om dagen hestevognskørsel til Mygdal Kirke, hvor der opføres korsang, og fortælling om kirkens historie og tilknytning til Herregården Odden.

Men hvad skal vi fæstebønder byde ind med? Det skal vi debattere på generalforsamlingen. Hvordan viser vi ved selve festen, at vi er fæstebønder og ikke fra idrætsforeningen, rideklubben eller skolen? Det skal vi også have ideer til. Vi har dygtige sangskrivere i foreningen. Skal vi have lavet fødselsdagssange? Ja, kun fantasien kan sætte grænser! Bestyrelsen glæder sig meget til den dialog.

Har I ikke mulighed for at deltage i generalforsamlingen, er I meget velkomne til at kontakte bestyrelsen med jeres ideer.

 November 2011

Planlægning af J.F. Willumsens runde fødselsdag er nu ”skudt i gang”.  Der er af Fæstebondeforeningens bestyrelse og fæstebonde Birte Roest udarbejdet en foreløbig projektbeskrivelse. Denne er forelagt Landsbyrådet Bjergby- Mygdal, som udviste stor interesse for at være med i planlægning og festligholdelsen. Siden da har Landsbyrådet og Fæstebondeforeningen afholdt et brainstormmøde på Odden, hvor resultatet heraf var overvældende.

Formål

Den 7. og 8. september 2013 vil vi afholde en ”kæmpe” fødselsdagsfest på Herregården Odden i anledningen af J.F. Willumsens 150 års fødselsdag. Målet er at fæstebønder ved Herregården Odden og alle lokale kræfter i Bjergby og Mygdal i fællesskab arrangerer en fest hvor både faglige indslag og aktiviteter om Willumsen og hvor den tid han levede i (1863-1958) bliver synligt, og samtidig hermed holde en folkelig fest med aktiviteter og indslag, hvor områdets mange ressourcer inddrages og sættes i spil. Vi vil vise, hvad vi har, og hvad vi kan i Bjergby-Mygdal området.

Bjergby – Mygdal må være det eneste sted i landet, hvor man har en herregård med 350 fæstebønder og et væld af foreninger og institutioner som f.eks. skole og børnehave, rideklub, spejdere, idrætsforening, kunstnersammenslutning, folkedansere, borgerforening, grundejerforening, forsamlingshus, Peterspladsens Venner og lokalhistorisk forening. Området har endvidere mange enkeltpersoner med særlige kunstneriske ressourcer.

Styregruppe og arbejdsgrupper

Der er nedsat en styregruppe bestående af 5 medlemmer: sognepræst ved Bjergby-Mygdal kirker Nels Jacobsen, folkeskolelærer Kirsten Elefsen, pensioneret folkeskolelærer Jette Nedergaard, arbejdsmiljøkonsulent Birte Roest, og ergoterapeut Agnes Pilgaard. Alle 5 bor i Bjergby-Mygdal området. Styregruppens medlemmer har tilknytning til enten Fæstebondeforeningen eller Landsbyrådet. I løbet af vinteren og foråret vil der blive nedsat arbejdsgrupper omkring aktiviteter og andre praktiske opgaver.  Arbejdsgrupperne refererer til styregruppen, hvis opgave vil være at styre og organisere hele processen.

 Videre forløb

De næste måneder skal styregruppen udarbejde et forslag til endelig projektbeskrivelse, som skal forelægges Landsbyrådet og bestyrelsen for Fæstebondeforeningen.  Herefter nedsættes arbejdsgrupper hvis formænd undervejs mødes / melder tilbage til styregruppen.

Fæstebønder

Tænk hvis rigtig mange fæstebønder vil møde op fra nær og fjern til fødselsdagsfesten eller måske være med i arbejdsgrupper denne weekend. MEN det er der jo lang tid til – og vi kommer til at debattere dette på mange forskellige måder inden da. Har I allerede nu gode ideer til aktiviteter, bydes disse meget velkommen. Kontakt evt. fæstebondebestyrelsen pr. mail.

Projektbeskrivelse, maj 2012

Festligholdelse af J.F. Willumsens 150 års fødselsdag
i rammen af Herregården Odden

Weekenden den 7.- 8. september 2013

Baggrund

Tæt på landsbyerne Bjergby og Mygdal ligger en enestående attraktion i form af Herregården Odden. Den første beskrivelse af Odden er fra 1370. Som følge af gennemgående renovering gennem det sidste ti år fremstår den i dag som et smukt levn fra fortiden.

I 1989 etablerede Victor Petersen på Herregården Odden en unik samling af skitser lavet af kunstneren J.F. Willumsen. Samlingen er overdraget til Fondsbestyrelsen Victor Petersens Willumsen-samling og er tilgængelig for offentligheden. I 1995 etableredes Fæstebondeforeningen under Herregården Odden som en praktisk og økonomisk støtte til samlingen, og i dag er der 300 fæstebønder fra alle dele af landet.

Området Bjergby-Mygdal har et aktivt kultur- og fritidsliv. Institutioner, foreninger og kunsthåndværkere dannede i 2006 Bjergby-Mygdal Landsbyråd. Fæstebondeforeningen er medlem af Landsbyrådet, som i øvrigt består af repræsentanter fra 16 foreninger og institutioner.

Det blev i Bjergby-Mygdal Landsbyråd i efteråret 2011 besluttet, at man i dette regi vil fejre J.F. Willumsens 150 års fødselsdag på Herregården Odden, og at begivenheden skal involvere alle medlemmer af Landsbyrådet og dermed rigtig mange borgere og fæstebønder.

Formål

Formålet med projektet er at vise det vi har, og det vi kan sammen i Bjergby-Mygdal. Vi vil:

Afholde en 2-dages fødselsdagsfest, hvor aktiviteterne i videst mulig omfang iværksættes af Bjergby-Mygdal borgere og Fæstebønder ved Herregården Odden.
Fremme sammenholdet i Bjergby-Mygdal og inddrage Herregården Odden heri.
Fremme kendskabet og interessen for J.F. Willumsen og hans kunst, så det kan tiltrække publikum fra såvel lokalområdet som fra resten af landet.

Organisering

Fæstebondebestyrelsen og Landsbyrådet har nedsat en styregruppe, som har det overordnede ansvar for at koordinere aktiviteterne.

De lokale foreninger, kunstnere, institutioner, virksomheder og beboere i området samt fæstebønder under Herregården Odden inddrages i planlægningen og bidrager med aktiviteter i forbindelse med festen.

Styregruppe

Styregruppen er sammensat af repræsentanter fra Landsbyrådet og fra Fæstebondeforeningen:

Nels Hansen Jacobsen, formand for Landsbyrådet
Agnes Pilgaard, formand for Fæstebondebestyrelsen
Jette Nedergaard, Fæstebondebestyrelsen
Birte Roest, Fæstebondeforeningen
Kirsten Elefsen, Landsbyrådet

Arbejdsgrupper

Der nedsættes en række arbejdsgrupper, der har til opgave at gennemføre aktiviteter i området omkring Odden. Hver arbejdsgruppe vælger en formand. Arbejdsgruppen refererer til og koordinerer med styregruppen via formanden.

Aktiviteter ved fødselsdagsfesten

Ved selve arrangementet arbejder vi på, at publikum skal kunne deltage i aktiviteter, der følger to spor:

Faglige indslag og aktiviteter til oplysning om Willumsen og hans kunst

Fæstebondeforeningen og fondsbestyrelsen arbejder sammen om at lave arrangementer og få oplægsholdere i relation til Willumsens arbejde.

De lokale kunstnere vil bidrage ved at lave udstillinger med deres kunst, hvor inspirationen tager udgangspunkt i Willumsen.

En fødselsdagsfest for hele lokalområdet og andre interesserede

Landsbyrådets mange foreninger bidrager med aktiviteter og indslag.

Aktiviteterne foregår i og omkring Herregården Odden samt nærliggende faciliteter som Mygdalhus, Mygdal sportsplads og Bønnehuset.

Der vil være konstant aktivitet omkring Odden. Der vil være program for specielle aktiviteter lørdag og søndag.

Der vil blive afholdt festmiddag i telt lørdag aften.

PR / markedsføring

Vi har sendt en pressemeddelelse til relevante institutioner i området samt til pressen, turistchefer og politikere.

Der vil i Folkeuniversitetets regi blive afholdt en foredragsrække i foråret 2013 omkring J.F. Willumsens liv og hans kunst.

Der vil blive annoncering i lokale aviser.

Sociale medier (facebook) vil blive anvendt for at skabe interesse for arrangementet.

Vi vil arbejde på, at der bliver presse- og tv-dækning af arrangementet.

Vi udarbejder en folder, der omdeles til beboere i lokalområdet og sendes til turistkontorer, turistattraktioner, biblioteker, trafikcentre osv.

Økonomi

Fødselsdagsfesten er et enkeltstående arrangementet og skal som udgangspunkt hvile i sig selv økonomisk.

Foreningerne kan i fællesskab bidrage med et beløb på 30.000 kr. Der vil derudover være behov for at søge fondsmidler og sponsorater til gennemførelse af festen.

Vi har budgetteret med et beløb på 135.000 kr. Dette beløb skal bl.a. dække udgifter til leje af telt, borde, stole og service, renovation, strøm på arealet, toiletvogne samt honorarer til foredragsholdere.

Et eventuelt overskud vil gå til køb af kunst til Willumsen-samlingen på Odden.

Hent Projektbeskrivelse a maj 2012

Tilbage til Forsiden

Tilbage til arkiv